Energioptimering: effektive muligheder for at energioptimere din bolig

14. januar 2021

Undersøgelser viser, at danske boligejere i høj grad udskifter elpærer, investerer i energibesparende ruder og hyrer arbejdskraft til isolering. Der er dog andre og mere energieffektive tiltag, som ikke får nær så meget opmærksomhed. Se her, hvilke energioptimeringer der er tale om.

Omkring 70 % af danskere, der enten har en andels- eller ejerbolig, har i løbet af det seneste år taget initiativ til at energioptimere hjemmet. Det er i særdeleshed fokus på efterisolering, udskiftning af døre og vinduer og belysning.

Analyseinstituttet YouGov foretog i 2019 en undersøgelse, der afslørede, at selvom der er stor fokus på energioptimering, så er der altså flere lavthængende frugter, som bliver overset, når vi skal energioptimere vores boligere.

Efterisolering giver en stor besparing i forhold til klimaet

Når boligen bliver efterisoleret, opnår du som boligejer ikke blot en besparelse i forhold til varmeregningen – du gør også noget godt for klimaet. Heldigvis er der de seneste år flere og flere danskere, der får efterisoleret boligen.

Der er god grund til at investere i efterisolering, da det giver mulighed for at gøre brug af håndværkerfradraget. Det skyldes, at der er tale om en energioptimering af boligen, hvorfor du kan få fradrag for de udgifter, du har til at hyre håndværkere.

Hvis du eksempelvis hyrer en tømrer i København til at foretage efterisolering af loftet, vil du kunne trække noget af det fra, hvis du angiver det i din selvangivelse. Du kan altid kontakte en revisor, hvis du har brug for hjælp til at gøre brug af håndværkerfradraget.

Spar penge på varmeregningen

Det er ikke udelukkende efterisolering af boligen, der gør, at du kan spare penge på varmeregningen. Du kan med fordel også fokusere på at optimere boligens varmekilde, da der er mange penge at spare – og det vil samtidig give point på klimakontoen.

Ifølge Energitjenesten kan du spare op mod 65 % af varmeregningen, hvis du udskifter et oliefyr med en varmepumpe. Samtidig kan du halvere husstandens CO2-udslip, hvilket gør det til en langt mere klimavenlig løsning.
Mindre end en fjerdedel af danskerne har erfaring
For de danske husejere svarer dette til en besparelse på omkring 20.000 kr. hvert år, hvilket samtidig er tilskudsberettiget, såfremt du får en professionel fagmand til at udskifte dit gamle oliefyr med en varmepumpe.

Ifølge førnævnte undersøgelse er det alligevel kun omkring 18 % af de adspurgte, der har erfaring med udskiftning af oliefyr til fordel for en varmepumpe. Det betyder altså, at der er mange husstande, som endnu ikke har benyttet sig af denne mulighed.

Få et gratis energitjek af din bolig

Der er mange ting, du kan gøre for at energioptimere din bolig, og det handler i sidste ende om at gøre brug af dine muligheder. Du kan med fordel kontakte en virksomhed, som beskæftiger sig med energioptimering, hvis du ønsker at blive bekendt med dine muligheder.

Hos mange virksomheder har du mulighed for at få et gratis energitjek, hvor din bolig bliver gennemgået, så du kan få indsigt i dine konkrete muligheder for energioptimering. Nogle energioptimering kræver kun mindre forbedringer, mens andre kræver en decideret renovering.

Alle former for energioptimering giver mening

Bygninger står for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug i Europa. Samtidig udgør bygninger omkring 35 procent af den samlede CO2-udledning i EU, hvilket betyder, at der er god grund til at investere i energioptimering af boligen, hvis du vil gøre noget godt for klimaet.

I det samlede regnskab tæller alle former for energioptimering med, og det er derfor væsentligt, at du gør brug af de mange muligheder – særligt i Danmark, hvor du får tilskud, hvis du investerer i at energioptimere din bolig.

Udover at du sparer penge på sigt, når du optimerer din bolig med henblik på at opnå lavere priser på varme- og energiforbrug, vil din bolig også stige i pris, når du lægger penge i at få den energioptimeret. I mange tilfælde vil udgifterne ikke overstige den værdi, du får ud af dem.