HORECA-branchen: Bedre mulighed for at vælge grønt og energivenligt

24. januar 2021

I vores privat hjem ser vi oftere og oftere at vi vælger grønnere og mere energivenligt udstyr når vi f.eks. skal have nyt køleskab eller kummefryser til kælderen skal udskiftes. Men ser man på den professionelle side har det ikke altid været tilfældet når professionelle i hotel- og restaurationsbranchen skulle vælge deres udstyr.

I mange år er de private forbrugere gået efter: størrelse, pris, funktionalitet og brand når de skulle vælge et nyt køleskab. Igennem de senere år er energi rating på ens produkter i hjemmet blevet en lige så væsentlig faktor at vælge ud fra som prisen. Vi har rating som A+++/A++/A+ som alle er nemme at forstå ”her sparer jeg penge”. Ser man på statistikken, så er det nu over 90% af alle købere som tænker energi rating med når de skal ud og finde nyt køle frys til køkkenet.

Den professionelle verden

Men i den professionelle verden har det først været et krav siden 2019 at have energi labels og rating på produkterne. Derfor har det rent energimæssigt været lidt af en jungle af finde de rigtige produkter, hvis man ville købe energibesparende produkter til ens restaurant.

Naturligvis giver det økonomisk mening at købe bedre industrikøleskabe med rating A end rating D. Disse store køleskabe er ofte meget større end dem vi har i vores private hjem og derfor skal der mere kølekraft til for at køle det ned.

Hvad kan man sparer?
Skifte man f.eks. et køleskab ud i ens restaurant fra E -> A vil som udgangspunkt sparer op til ca. 1.200 kroner om året.

Ser man så på prisforskellen mellem et disse skabe og udregner besparelsen ser det sådan ud:

Skab energi E
Pris. 8.995,-
Pris strøm år 1: 2.430,-
Pris strøm år 2: 2.430,-
Pris strøm år 3: 2.430,-
Pris strøm år 4: 2.430,-
Pris strøm år 5: 2.430,-
Total pris for strøm og anskaffelse: 21.145,-

Skab energi A
Pris. 13.900,-
Pris strøm år 1: 1.230,-
Pris strøm år 2: 1.230,-
Pris strøm år 3: 1.230,-
Pris strøm år 4: 1.230,-
Pris strøm år 5: 1.230,-
Total pris for strøm og anskaffelse: 20.050,-

Ser man på udregningen så vil det dyrere men energivenlige industrikøleskab sparer sig selv hjem på lidt over 4 år og give overskud efter 5. år. Dette skal ses i forhold til at et industrikøleskab ofte har en levetid mellem 10-15 år hvis man passer godt på det.

De nye gasarter

Udover at se på energiforbrug på ens skab når man skal ud og have nyt kan man også se på andre grønne fordele. Ens køleskab er fyldt med gas, eller kølemiddel, det er det som hjælper med at nedkøle ens produkter der er i skabet, lad og kalde det skabet kølervæske lige som vi kender det fra en bil.

Igennem de senere år har flere og flere skadelige kølemidler fået større og større afgift pga. de bestemt ikke var gode for miljøet. Den store afgift har heldigvis fået producenterne til at tænke i andre baner og har derfor introduceret mere miljøvenlige gasarter i deres køle og fryseskabe.

R290 og R600a
Der findes naturlige kølemidler og så findes der syntetiske, og r290 og r600a er naturlige, dvs. de indeholder stoffer som allerede findes i naturen og vigtigst de kan omsættes i naturen hvis de skulle ”slippes fri”. De syntetiske kølemidler hedder ofte HFC og de er ved at blive udfaset, men ikke alle hopper med på bølgen da nye kølemiddel = dyrere produkter og det afholder nogle producenter til ikke at benytte sig af de miljøvenlige gasarter.

Hvem kan hjælpe en videre?

En af løsningerne når man skal have nyt industrikøleskab men ikke helt ved hvad ben man skal stå på er at kontakte en forhandler. En af disse kan være Karmacool.dk som har valgt kun at sælge energivenligt go grønne produkter til HORECA branchen. Der findes naturligvis mange andre spillere på markedet, der er også udbydere som kun sælger grønne løsninger når det kommer til aircondition eller store klimaanlæg til f.eks. hospitaler eller kontorbygninger.

Grøn energi og grøn bevidsthed er på vej frem både privat men også på erhvervsfronten, og det er ikke kun på pengepungen der er penge at sparer, der er også en masse CSR-point på kontoen ved at signalere man er first mover på dette felt.