Hvordan gøder man sin have økologisk?

9. juni 2021

Vi går mere og mere i en retning af at have et højere ønske om at leve økologisk og det skyldes hovedsageligt at der er kommet mere fokus på, hvad de produkter og råvarer vi forbruger som ikke er økologiske rent faktisk indeholder.

Ikke alle ved hvad der faktisk kræves for en økologisk have

Er du selv en af de mange der gerne vil leve mere økologisk og helst kun vil købe økologiske varer, så kan det være at du vil få stor glæde af at vide, at det faktisk også er en mulighed at gøre din egen have økologisk.
Mange tror at når de selv dyrker agurker, salat, tomater osv. i egen køkkenhave, så er der tale om økologi. Men sandheden er desværre at det langt fra er tilfældet. Der er nemlig mange flere ting end om du sprøjter dine grøntsager med vækstfremmende sprøjtemidler eller andet der er kendt for at trodse de økologiske krav.

Når du skal gøde i din økologiske have, skal du gøre mere end bare at undlade at sprøjte dit grønt. F.eks. skal du bruge økologisk gødning og du kan bl.a. finde Havehandel.dk’s jordforbedring her, for at komme et skridt nærmere den økologiske have.

Tænk dine afgrøders livscyklus igennem

Hvis du ønsker at gå all in på en økologisk have, er du nødt til at tænke alle havens planter og træers cyklus igennem fra start til slut. Det kan du gøre ved at gennemgå arbejdsgangen med hver enkelt plante eller træ og alt det du vil skulle komme i berøring af, skal være økologisk.

Mange tænker ikke over det, men sådan noget som de frø der bliver sået, er også nødt til at være økologiske, for det er egentlig ikke nok at sørge for frøets vækstgrundlag er økologisk, hvis selve frøet ikke er. Derfor skal du sikre dig at selv dit frø er økologisk.

Når du har sikret dig at frøet er økologisk, så er det næste du skal bruge noget gødet jord. Når du planter nyt, hvad enten det er stiklinger eller frø, så har de brug for en masse næring som de skal finde i jorden. Er jorden ikke med næring, vil du risikere at det du har sået eller sat, ikke klarer sig.

Økologisk jordforbedring og passende mængder vand

For at sikre dig fortsat at være økologisk skal din jord med næring altså også være økologisk. Jord kan sagtens være økologisk og organisk på samme tid og ved at vælge jordforbedring af økologisk kvalitet sikrer du næring og økologi på én gang og du giver altså dine afgrøder den bedste start på dets livscyklus.

Når du har fået sat og sået dine stiklinger, frø osv. og de herefter får den mest optimale økologiske jordforbedring, skal du sørge for at vande med tilpasse mængder. Mange vælger at gøre brug af en stor regnvandstønde, hvorfra der kan hentes vand til at vande med. Dette er et af de mere klimavenlige løsninger.

Når dine afgrøder begynder at vokse, er det sjældent at man som privatperson med fascination for haven vil bruge sprøjtemidler for at vækstfremmer. Der findes dog alligevel andre sprøjtemidler der kan lokke for f.eks. at holde bladlus eller andet på afstand. Dette dur ikke hvis du ønsker en % økologisk have.