Sådan skaber vi en mere bæredygtig tekstilproduktion

27. januar 2021

Det er ikke en hemmelighed, at tekstilindustrien er hård ved klimaet. Der bruges utrolig mængder vand i produktionen og konventionelle bomuldsmarker bruger rigtig mange skadelige kemikalier.

Tøj har historisk set de sidste mange år været køb og smid væk-kultur. Tøjet skulle produceres så billigt som muligt, da folk alligevel skiftede ud i garderoben så ofte, at det aldrig blev slidt. Det har gjort, at tøjet er blevet ringere og ringere i kvalitet.

Mere bæredygtig tekstilproduktion

Du kan arbejde med at skabe mere bæredygtigt tøj på mange måder.

Skab mere kvalitet i tøjet
Den første er at producere, så tøjet rent faktisk kan holde i længere tid. Derved skal der smides mindre ud og det kan bruges i længere tid. Folk skal derved købe mindre tøj. Det skaber mindre efterspørgsel og der produceres så mindre tøj. Lidt som at få flere folk til at tage cyklen fremfor bilen på arbejde.

Gør tøjet mere ”basic”
Basis tøj i garderoben bliver brugt oftere. De mere neutrale farver i sort, grå og hvid er noget der kan ligge i garderoben i mange år. Det gør også at tøjet bruges oftere og øger levetiden. Det er klart, at livet bliver kedeligt, hvis hele garderoben er basis tøj – men kan man få folk til at sætte andelen af basistøj op, så vil mindre tøj blive smidt ud.

Vælg bæredygtige materialer
Det er den konventionelle bomuldsproduktion, der er den helt store synder. Der bruges tusindvis af liter vand på at skabe bomuldstekstiler. Det samme med bomuldsmarkerne, som bliver dyrket det samme sted, år efter år. Det suger næringen ud af jorden og der skal bruges væsentlig mere vand på at dyrke bomulden.

Den økologiske bomuldsproduktion gør op med det. Der bruges mindre vand, da bomuldensmarkerne flyttes, så der skal bruges mindre vand til at dyrke bomulden.

Det samme med de meget skadelige kemikalier der sprøjtes med på konventionelle bomuldsmarker – det sker ikke på de økologiske bomuldsmarker. Det er både godt for klimaet, men også for de mennesker der arbejder i markerne. I Indien, hvor der produceres mest bomuld, vurderes det at flere hundrede tusinder af mennesker dør, alene på grund af de skadelige kemikalier.

Genbrug vandet i produktionen
Bambus viskose har de sidste mange år været udskældt, fordi det kræver store mængder vand at producere bambustøj. Selve bambusplanten er fantastisk som materiale, da bambus kan vokse over 1 meter om dagen. Den kan genplante sig selv – og kan vokse så voldsomt uden brug af kemikalier eller vækstfremmere. Det betyder at der er rigtig meget bambus til rådighed. Den laver endda en helt naturlig jordforbedring, der hvor den har vokset.

Det kombineret med en masse egenskaber i forhold til at være temperaturregulerende, svedtransporterende og har bakterier har svært ved at vokse på den – gør den mere lugtfri.

Den konventionelle bambustøj produktion, er dog ikke særlig bæredygtig, på grund af de store mængder vand og kemikalier der bruges.

Det har nogle tekstilproducenter dog fundet ud af at løse. Der bliver bambusviskosen produceret i et lukket kredsløb, hvor alt vand (op til 99%) bliver genbrugt og det samme med kemikalierne. Det hele bliver på fabrikken og derfor er forbruget af vand væsentlig mindre en konventionel bambusproduktion.

Hos webshoppen NorthOrganic, er det den type bambustøj du kan købe.

Smid dit tøj til genbrug
Det tøj du har købt og brugt, det kan genbruges. Det kan blive solgt hos Røde Kors, Frelsens Hær eller lignende genbrugsbutikker. Der kan andre få glæde af de ressourcer der er brugt på at produceret tøjet.
Der er også tøjproducenter, som gør brug af at genbruge tøjet i deres produktion. Det kan syes om eller nedbrydes for at blive brugt igen. Det er stadig bedre i klimaregnskabet at genbruge end at producere nyt.

Opsummering af bæredygtig tekstilproduktion

Som du kan høre, så er det mange forskellige aspekter der skal i spil. Vi skal jo alle have tøj på, så der skal produceres tøj. Men hvordan tøjet produceres og hvordan det benyttes – det er hvad der skal fokuseres på.
Køb bedre kvalitet, vælg mere basistøj, vælg de bæredygtige materialer og smid tøjet til genbrug.