Spar på energien med solfilm

27. januar 2021

Energibesparelser er en række indsatser, man vælger at gøre for at reducere energiforbruget ved at bruge mindre af en given energikilde eller bruge energikilden mere effektivt.

Energibesparelser har fået særligt fokus efter sammenhængen mellem klima og energiforbrug er blevet dokumenteret i en lang række undersøgelser og den underlæggende sammenhæng er således at ved mindre eller bedre brug af energi opnår vi energibesparelser som har en positiv effekt på klimaet. Det er der bred enighed omkring! Energibesparelser er naturligvis mest relevante at se på ved de klassiske energiformer end ved grøn energi.

Sådan kan du spare på energien i hjemmet

Den enkelte husstand kan gøre en lille indsats i det store billede og der en del energibesparende initiativer der kan iværksættes. Websitet sparenergi.dk lanceret af Energistyrelsen har en lang række gode råd afhængig af om det drejer sig om et hus, en lejlighed eller et sommerhus. For visse energiforbedrende foranstaltninger for at gøre boligen mere klimavenlig og energibesparende kan man faktisk få tilskud i 2021 og der er hele 675 millioner i puljen.

Så står man overfor at udskifte eksempelvis vinduer, skift af varmepumpe eller isolering af et hus er det særligt værd at checke ud og måske ansøge. For virksomheder er der faktisk også mulighed for at søge om tilskud ved energibesparende projekter, men her skal det handle om husstande og hvad man som privatperson kan gøre.

Solfilm til bilen nedsætter behovet for aircon

Der er en del store investeringer man kan gøre i hjemmet i en proces imod grøn energi, men her skal det handle om en lille investering mange kan og bør gøre. En lille ting man kan gøre et andet sted – i bilen – er at montere solfilm i vinduer. Mere end 90% af bilerne i Danmark har i dag aircondition. Aircondition bruger faktisk energi fra motoren uanset om det er en elbil eller traditionel benzin- eller dieseldrevet bil.

Per 100 kørte kilometer vurderer man at der bruges mellem 0 og 1 liter benzin og det er således ikke så ganske lidt energi der bruges i danske biler i sommerperioden på aircondition. Solfilmen i vinduerne i bilen vil således reducere varmen i kabinen og gøre køretimen mere behagelig uden at man skal tænde for aircondition og bruge energi.

Solfilm til hjemmet og kontoret

Aircondition i danske hjem er endnu ikke så almindeligt som i udenlandske som mange har oplevet på rejser sydpå og til USA, men vinder det frem kan solfilm ligeledes også være et alternativ til at skabe et bedre indeklima. Selvom aircondition ikke er så normalt er der alligevel danske hjem som investerer i klimaanlæg, mobile ventilatorer og den slags fra Elgiganten og andre steder de forhandles.

Den slags ventilation er også særligt populære i kontormiljøer hvor det er vigtigt for arbejdsmiljøet at der er et fornuftigt indeklima om sommeren. Ventilatorer og klimaanlæg er jo rimeligt fleksible løsninger men kønt ser det ikke ud med klimaanlæg og ventilatorer og ældre modeller kan også larme og skabe en unaturligt kunstig luft i lokalet og endeligt så bruger de jo som nævnt energi. En lille USB drevet ventilator på en kontor bruger ca. kun 2,5-5 W mens en gulvventilator bruger hele 30 – 80 W. Men altså også i hjemmet har vi en rigtig god case for at montere solfilm på vinduerne.

Solfilmen monteres enten udvendigt eller indvendigt på vinduerne og fås i mange kvaliteter og typer alt efter hvor meget varme og lys der skal slippes ind i lokalet. Det giver et bedre hjemme- og arbejdsmiljø og så slipper man jo for de dyre ventilatorer.

Særligt skoler og offentlige institutioner har de senere år prioriteret indeklima for elever og medarbejdere og anerkendt at der er energibesparelser at hente i forhold til klimaanlæg. Solfilm er desværre ikke berettiget til tilskud som det er nu men det kan jo være at det bliver anderledes.